Makový koláč s Psylliem

24.9.2019 #TOP recepty

Psyllium je skvělým doplňkem pro vaše pečení. Využívá se při low carb dietě a samozřejmě, když chcete trochu odlehčit svůj jídelníček. Makový koláč má skvělou chuť a je doplněn o jemnou citrónovou polevu.

Ingredience: 

Těsto:

  • 3 vajíčka

  • 1,5 hrnku najemno pomletých ovesných vloček

  • 2 hrnky mletého máku

  • 1 hrnek makové mouky (lze použít jiný typ)

  • 1,5 hrnku medu 

  • 250 g nízkotučného tvarohu/jogurtu

  • ½ hrnku kokosového oleje

  • 1 polévková lžíce Psyllium Topnatur

  • 1 čajová lžíce prášku do pečiva

  • Vanilkové aroma

  • Skořice

  • ½ čajové lžičky strouhané citrónové kůry

  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy

  • 2 polévkové lžíce libovolného džemu

Citrónová poleva:

  • Šťáva z dvou citrónů

  • 80 g solamylu

  • 100 g medu 

Použitý TOPNATUR produkt: Psyllium TOPNATUR

Postup:

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Vajíčka a med vymísíme mixérem do nadýchaného krému, přidáme olej a společně vše mixujeme. Poté metličkou zlehka přimísíme tvaroh, aroma, skořici, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a džem. Dále k směsi opatrně přidáme mletý mák, prosetou makovou mouku, Psyllium a pomleté vločky. Těsto by mělo být spíš řidší, podle potřeby na řidší těsto je možné přidat jogurt nebo džem. 

Vylijeme do kulaté dortové formy s průměrem 25 cm vystlané papírem na pečení a dáme péct na 180 stupňů cca 40-45 min. Připravíme si citrónovou polevu – metličkou vymísíme med s citrónovou šťávou a postupně přidáváme solamyl, dokud nevznikne hladký krém. Po upečení necháme chvilku vychladnout a polijeme připravenou citrónovou polevou.

Zdroj bloggerky: n.i.k.o.l._h