Jablečný koláč s vanilkou

5.4.2020 #TOP recepty

Lehký jablečný koláč s psylliem, který zpříjemní váš víkend a navíc podporuje zdravé trávení díky psylliu. Příprava je jednoduchá a ingredience najdete v každé skříni dobré pekařky. Přejeme krásné dny a ať dezertík chutná.

Ingredience na těsto:

  • 4 jablka
  • 1 1/2 hrnku pomletých ořechů (mandle, vlašské ořechy...)
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku medu/stévie/jiné sladidlo
  • 1/4 hrnku mléka nebo Kokosového nápoje TOPNATUR
  • 1/4 hrnku jablečné šťávy
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce Psyllia TOPNATUR
  • Citronová šťáva + kúra
  • Skořice
  • trocha vanilky
  • špetka soli

Ingredience na posypku:

  • 1 polévková lžíce mouky
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje (roztopeného)
  • 1-2 čajové lžičky sladidla
  • hrst ořechů

Nejprve oloupeme jablka a nastrouháme. Přes plátno vymačkáme všechnu šťávu z jablek do hrnku (tu si odložíme). nastrouhané jablka dáme do se skořicí a trochou citronové šťávy a krátce povaříme za stálého míchání dokud nejsou jablka měkká. Jablka poté necháme vychladnout. Bílky vyšleháme na sníh. Žloutky utřeme zvlášť s vanilkou, sladidlem a citronovou kúrou do hladkého těsta. K těstu přimícháme mouku, psyllium, prášek do pečiva a přidáme jablečnou šťávu a mléko nebo kokosový nápoj. Do hmoty přimícháme jablka a nakonec pomalu přimícháme sníh z bílků.  Mělo by vzniknout krémové těsto, které vylejeme na plech cca 20x20 cm vyložený pečicím papírem.

Připravíme si posypku smícháním veškerých ingrediencí na posypku a posypeme koláč. 

Pečeme v předehřáté troube na 180 °C po dobu 20 minut, teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ještě dalších 20 minut. 

Dobrou chuť!