
Lehký jablečný koláč s psylliem, který zpříjemní váš víkend a navíc podporuje zdravé trávení díky psylliu. Příprava je jednoduchá a ingredience najdete v každé skříni dobré pekařky. Přejeme krásné dny a ať dezertík chutná.
Ingredience na těsto:
- 4 jablka
- 1 1/2 hrnku pomletých ořechů (mandle, vlašské ořechy...)
- 4 vejce
- 1/2 hrnku medu/stévie/jiné sladidlo
- 1/4 hrnku mléka nebo Kokosového nápoje TOPNATUR
- 1/4 hrnku jablečné šťávy
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 polévková lžíce Psyllia TOPNATUR
- Citronová šťáva + kúra
- Skořice
- trocha vanilky
- špetka soli
Ingredience na posypku:
- 1 polévková lžíce mouky
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje (roztopeného)
- 1-2 čajové lžičky sladidla
- hrst ořechů
Nejprve oloupeme jablka a nastrouháme. Přes plátno vymačkáme všechnu šťávu z jablek do hrnku (tu si odložíme). nastrouhané jablka dáme do se skořicí a trochou citronové šťávy a krátce povaříme za stálého míchání dokud nejsou jablka měkká. Jablka poté necháme vychladnout. Bílky vyšleháme na sníh. Žloutky utřeme zvlášť s vanilkou, sladidlem a citronovou kúrou do hladkého těsta. K těstu přimícháme mouku, psyllium, prášek do pečiva a přidáme jablečnou šťávu a mléko nebo kokosový nápoj. Do hmoty přimícháme jablka a nakonec pomalu přimícháme sníh z bílků. Mělo by vzniknout krémové těsto, které vylejeme na plech cca 20x20 cm vyložený pečicím papírem.
Připravíme si posypku smícháním veškerých ingrediencí na posypku a posypeme koláč.
Pečeme v předehřáté troube na 180 °C po dobu 20 minut, teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ještě dalších 20 minut.
Dobrou chuť!